APK

De wettelijk verplichte keuring van uw voertuig

De letters APK staan voor Algemene Periodieke Keuring. Bij zo’n keuring kijken we of uw auto voldoet aan de door de wet gestelde eisen op het gebied van veiligheid en milieu. Door uw auto een APK te geven, voorkomt u dat er gevaarlijke momenten kunnen ontstaan op de weg. Na de keuring is het voertuig namelijk weer helemaal veilig verklaard om deel te nemen aan het dagelijkse autoverkeer. Bovendien beschermt u ook het milieu, want bussen en auto’s die te veel stoffen uitstoten die schadelijk zijn, worden gewoonweg afgekeurd. Vergeet overigens niet dat zo’n keuring echt een momentopname is. Of uw auto ook de maanden die volgen nog veilig blijft om mee te rijden, is na een APK niet te zeggen. Zorg er dus ook voor dat u regelmatig uw auto voorziet van een (kleine of grote) onderhoudsbeurt.

Wanneer uw auto APK keuren?

Heeft u een nieuwe auto en rijdt deze op benzine? Dan komt er na het verstrijken van vier jaar voor het eerst een APK-keuring aan te pas. Als dat achter de rug is, moet een benzineauto om de twee jaar een keuring krijgen. Dat gaat net zo lang door totdat het voertuig een leeftijd heeft van acht jaar. Vanaf dat moment moet uw benzineauto elk jaar gekeurd worden. Rijdt u rond in een dieselauto? Dan ligt het net even wat anders. U heeft dan de allereerste APK al na drie jaar. Waarna de auto vervolgens elk jaar gekeurd moet worden.

Wat kost een keuring?

Natuurlijk zou het handig zijn als er een algemene prijs is voor een APK. Maar u zult begrijpen dat dit doorgaans niet het geval is. Soms voeren we een keuring separaat uit, maar meestal valt deze samen met een reguliere onderhoudsbeurt. Door de onderhoudsbeurt en de APK te combineren, maakt u een verstandige keuze. De totaalprijs wordt dan namelijk lager en het kost u ook gewoon minder tijd. U hoeft nu namelijk maar één keer de garage te bezoeken.

De prijs die wij hanteren voor een losse APK is € 49,00 en in combinatie met onderhoud kost de APK € 19,00. Een deeltjestest (indien van toepassing) kost € 22,50.

Moet uw voertuig ook gekeurd worden in verband met de APK? Wilt u De Greef in Elburg daarvoor inschakelen? Neem dan contact op of plan online een afspraak in onze werkplaats in.